alla kategorier
Nyheter

Nyheter

Plywoods historia

Tid: 2023-02-14 Träffar: 36

图片 2

1797 ansökte engelsmannen Sir Samuel Bentham om patent som täckte flera maskiner för att tillverka faner. I sina patentansökningar beskrev han konceptet att laminera flera lager faner med lim för att bilda en tjockare bit, den första beskrivningen av vad vi nu kallar plywood.! Samuel Bentham var en brittisk mariningenjör med många skeppsbyggande uppfinningar på hans kredit. Faner vid tiden för Bentham var Flat såg, Rift såg eller Quarter såg; dvs skär längs eller tvärs över stocken manuellt i olika vinklar mot ådningen och därmed begränsad i bredd och längd.

Cirka femtio öra senare insåg far till Alfred Nobel att flera tunnare lager av trä sammanfogade skulle vara starkare än ett enda tjockt lager av trä, för att förstå den industriella potentialen hos aminerat trä som han uppfann den roterande svarven.

Det finns få uppgifter om den tidiga implementeringen av den roterande svarven och den efterföljande kommersialiseringen av plywood som vi känner den idag, men i sin utgåva från 1870 beskriver den franska ordboken Robert processen för tillverkning av roterande svarvfaner i sin ingång Déroulage. En gång kan alltså anta att tillverkning av roterande svarvplywood var en etablerad process i Frankrike på 1860-talet. Plywood introducerades i USA 1865 och industriell produktion startade kort därefter. 1928 introducerades de första plywoodskivorna i standardstorlek på 4 x 8 m (1.2 fot x 2.4 fot) i USA för användning som ett allmänt byggmaterial. När det gäller konstnärers användning av plywood som stöd för stafflimålningar som placerar traditionell duk eller kartong; en nyligen publicerad JSTOR-artikel har visat att färdiga brädor för oljemålning i treskiktsplywood (3-ply) producerades och såldes i New York redan på 1980-talet, uppenbart att det fanns ett ansökningsprejudikat som sträckte sig flera år tillbaka i tiden. När man överväger fördelen med att helt enkelt skära råskivor till önskat mått, kan man med säkerhet anta att de progressiva falangerna bland franska konstnärer från sent 19-tal omfamnade detta nya stöd för sina målningar redan från början av den nationella tillverkningen (1860-talet).


Heta kategorier

nätetONLINE